آموزش اقتصاد کاربردی رایگان، از مبتدی تا حرفه ای
دانستن علم اقتصاد و آشنایی با مفاهیم آن همانند دانستن نحوه کار کردن با نرم افزارهای کامپیوتری مثل پاورپوینت و اکسل و… است؛ نیاز نیست که همه افراد به صورت کاملا حرفه ای و تخصصی نحوه کار با اینگونه نرم افزار ها را بیاموزند، اما نیاز است که همه افراد جامعه تا سطوح متوسطی نحوه کار با آنها را فراگیرند. علم اقتصاد هم همین گونه است و همه افراد، دست کم نیازمند دانستن مفاهیم پایه ای آن هستند تا بتوانند با استفاده از آن در تصمیم گیری های خود در تمام قسمت های زندگی موفق باشند و نگاه آنها به مسایل و مشکلات پیرامون تغییر کند و دیگر به صورت سطحی به چالش های زندگی نگاه نکنند.تیم مدرسه بورس همواره تلاش می نماید در یادگیری تمام مراحل آموزش اقتصاد، قدم به قدم همراهتان باشد، پس تا یادگیری کامل علم اقتصاد و سرمایه گذاری با ما همراه باشید.
هر کسی که یادگیری را متوقف کند پیر است، چه بیست سالش باشد چه هشتاد سال. هر کسی که به یادگیری ادامه دهد جوان می ماند.
هنری فورد
برای اینکه شروع به یادگیری علم اقتصاد کنیم لازم است که اقداماتی را انجام دهیم :
گام نخست : کسب آگاهی لازم از علم اقتصاد
علم اقتصاد چیست؟
اقتصاد علمی است که به تولید، توزیع و مصرف کالا و خدمات میپردازد و به طور کلی اقتصاد، علم انتخاب است؛ افراد با مطالعه اقتصاد یادمیگیرند که چگونه به بهترین نحو ممکن به تخصیص منابع بپردازند و با چه انتخاب هایی به بالاترین سطح از رفاه و مطلوبیت دست یابند. در اقتصاد ما به مطالعه کنش های انسانی رجوع میکنیم و با استفاده از آن به تشریح مبانی و اصول دنیای تجارت و بررسی نحوه عملکرد نظام های اقتصادی میپردازیم.
فراگیری علم اقتصاد برای چه کسانی مناسب است؟
فراگیری مفاهیم پایه و مقدماتی اقتصاد برای افراد خاصی نیست، بلکه برای همه طیف افراد جامعه مناسب و ضروری است؛ برای یادگیری علم اقتصاد اصلا لازم نیست که از میزان تحصیلات بالایی برخوردار باشیم یا در مدارج بالای شغلی مشغول به کار باشیم. پس همه ما برای بهبود وضعیت زندگی خود میتوانیم بدون هیچ مانعی شروع به یادگیری اقتصاد کنیم.
شاخه های علم اقتصاد
علم اقتصاد را از جنبه های متعددی میتوان تقسیم بندی کرد اما مرسوم ترین آن، تقسیم بندی به اقتصاد خرد و اقتصاد کلان است که اقتصاد خرد و کلان، خود نیز شامل شاخه ها و زیرمجموعه های منحصر به فردی میشوند.
اقتصاد کلان (Macro Economics) :
اقتصاد کلان، یک اقتصاد کلی را در سطح ملی و بین المللی مطالعه می کند و از داده ها، آمار و متغیرهای اقتصادی بسیاری برای مدل سازی اقتصاد استفاده می کند. تمرکز آن می تواند شامل یک منطقه جغرافیایی متمایز، یک کشور، یک قاره یا حتی کل جهان باشد. در اقتصاد کلان ما به بررسی موضوعاتی مثل تجارت خارجی، سیاست های پولی و مالی دولت ها، رکود، رونق، نرخ بیکاری، نرخ تورم و نرخ بهره، تولید ناخالص داخلی (GDP)، تولید ناخالص ملی(GNP) و چرخه های تجاری میپردازیم.
اقتصاد خرد (Micro Economics):
اقتصاد خرد به این شکل است که بر نحوه تصمیم گیری مصرف کنندگان و شرکت ها متمرکز است. این واحدهای تصمیم گیری می توانند یک فرد مجرد، یک خانواده، یک کسب و کار و یا یک سازمان دولتی باشند. در واقع اقتصاد خرد تلاش میکند که چگونگی و چرایی ارزش گذاری کالا ها و خدمات مختلف را توضیح دهد و اینکه چگونه افراد تصمیمات مالی میگیرند. مباحث اقتصاد خرد، از تحرک عرضه و تقاضا تا کارایی و هزینه های مرتبط با تولید کالاها و خدمات و همچنین شیوه تقسیم و تخصیص کار را شامل می شود.
اقتصاد خرد مقدم است یا اقتصاد کلان؟
این دو شاخه از اقتصاد به هم وابسته و مکمل یکدیگر هستند اما بهتر است که برای مطالعه از کل به جز برویم و با مطالعه اقتصاد کلان آغاز کنیم تا مطالب را با دسته بندی بهتری متوجه شویم و وقتی به سراغ جزییات اقتصاد خرد میرویم، پیش زمینه ای از اقتصاد کلان داشته باشیم.
گام دوم : چرا باید اقتصاد را یادگرفت؟
همیشه لازم است وقتی که به دنبال شروع یادگیری هستیم یا قصد انجام کاری جدید را داریم؛ ابتدا به دنبال چرایی انجام آن کار باشیم و دلایل علمی و منطقی برای این سوال پیدا کنیم، سپس با توجه به پاسخ های خود، کار خود را آغاز کنیم.
۱) علم اقتصاد، یک ضرورت
برخلاف اصور عموم افراد جامعه، اقتصاد صرفا به حیطه پول و سرمایه نمیپردازد بلکه اقتصاد علم انتخاب و مدیریت محدودیت هاست و از آنجایی که اقتصاد هم به دنبال تخصیص بهینه منابع و هم به دنبال کشف منابع جدید و گسترش آنهاست و ما در اقتصاد یادمیگیرم به چه شکلی از زمان دیگران به بهترین شکل استفاده کنیم تا همزمان وضعیت و شرایط هر دو طرف بهتر شود.
۲) تصمیم گیری درست در زندگی
دانش اقتصاد هم به افراد کمک میکند تا در دام های رفتاری دیگران نیفتیم و هم به تقویت قدرت تجزیه و تحلیل ذهن ما کمک میکند. در نتیجه میتوانیم در مواجهه با انواع مشکلات در کسب و کار و زندگی، با ذهن خلاقی اقدام به تصمیم گیری کنیم.
۳) درک بهتر جهان پیرامون
برای اینکه ما بتوانیم به درک بهتری از جهان پیرامون برسیم و نگاهمان به اتفاقاتی که اطرافمان رخ میدهد، به دور از نگاه های عام و غلط باشد نیاز است که دست کم مبانی و مفاهیم پایه ای اقتصاد را فراگیریم.
۴) اقتصاد، مکمل سایر علوم
دانستن اقتصاد حتی به افرادی که در زمینه هایی چون روزنامه نگاری و علوم سیاسی فعالیت میکنند میتواند بسیار مفید باشید و همچنین اقتصاد به عنوان پیش زمینه ای برای هرگونه فعالیت تجاری مانند حسابداری، بازاریابی و امور مالی و… است. به طور کلی اقتصاد، مکمل سایر رشته ها و مهارت هاست.
۵) کسب مهارت در شکار فرصت ها
همانطور که پیش تر گفتیم، یادگیری اقتصاد به ما کمک میکند تا سرعت عمل ما در تجزیه و تحلیل بالا رود و ذهن خلاق تری داشته باشیم. از این رو ما فقط با دانستن مفاهیم پایه ای اقتصاد میتوانیم مهارت خود را در شکار مطلوب ترین فرصت ها بالا ببریم و سطح بالاتری از رفاه را برای خود و اطرافیان به ارمغان آوریم.
گام سوم : انتخاب روش یادگیری علم اقتصاد
در فراگیری علم اقتصاد افراد به دو دسته تقسیم بندی میشوند؛ دسته ای علاقه دارند که اقتصاد را به عنوان یک رشته تحصیلی انتخاب و در دانشگاه ها اقدام به تحصیل آن کنند و تمام مفاهیم این علم را با جزییات کامل و به صورت آکادمیک و پیشرفته فراگیرند. دسته ای دیگر علاقه مندند که با مطالعه فردی و یا گذراندن دوره های آموزشی مختلف اقدام به یادگیری اقتصاد کنند.
تحصیل در رشته اقتصاد :
افراد بسیاری هستند که قصد دارند رشته اقتصاد را برای ادامه تحصیل در دانشگاه انتخاب کنند. خوشبختانه اقتصاد یک رشته شناور است، یعنی افراد دارای دیپلم در هر یک از رشته های علوم انسانی، تجربی و ریاضی میتوانند در این رشته ادامه تحصیل دهند.
توانایی های لازم برای تحصیل در این رشته :
دانشجویان رشته اقتصاد باید جستجو گر و کنجکاو باشند و به دنبال کشف پیوند مسایل و راه حل های آن بپردازند. دانشجویان این رشته باید پیش زمینه مناسبی از دروس تخصصی این رشته مثل ریاضی و آمار داشته و همچنین به مطالعه نظریه های اقتصاد گوناگون علاقه داشته باشند. بخش اعظمی از فعالیت های اقتصاددانان جمع آوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل آنان با کامپیوتر است؛ به همین دلیل علاوه بر قدرت ذهنی لازم برای تجزیه و تحلیل، آشنایی با مهارت های هفتگانه (ICDL) و نرم افزارهای آماری رایانه ای برای دانشجویان رشته اقتصاد امری ضروری است.
گرایش های رشته اقتصاد در دوره کارشناسی :
اقتصاد نظری
گرایش اقتصاد نظری به جنبه های محض تیوریک و نظری رشته اقتصاد می پردازد و پایه ها و اصول و مبانی اصلی رشته اقتصاد را مطالعه می کند، مانند مباحث اقتصاد خرد و کلان؛
در حقیقت می توان گفت دانشجویان گرایش اقتصاد نظری با اصول اقتصاد و مقدمه آن آشنا میشوند و برای ورود به دنیای اقتصاد دانستن این اصول لازم و ضروری است.
اقتصاد بازرگانی
گرایش بازرگانی به نظریه ها و مباحث و موضوعات اقتصاد در عرصه های بازرگانی و تجارت می پردازد و دانشجویان رشته اقتصاد بازرگانی با موضوعاتی مثل مدیریت تولید، مدیریت بازاریابی، قوانین و مقررات مالیاتی کشور، مدل های تصمیم گیری در اقتصاد، و سایر موضوعات مرتبط شناخت پیدا میکنند.
اقتصاد صنعتی
اقتصاد صنعتی به موضوعات و مباحث مربوط به اقتصاد در زمینه صنعت میپردازد. و ناظر به تیوری ها و نظریه هایی است که مربوط به بخش صنعتی است و بیشتر با مباحث اقتصاد خرد در بخش صنعتی سروکار دارد. دانشجویان این گرایش اقتصاد به مطالعه مسایلی مانند رقابتی یا انحصاری بودن بازار، روابط کار، مدیریت بنگاه های صنعتی، تحولات دنیای صنعت، و … می پردازند.
اقتصاد پول و بانکداری
گرایش اقتصاد پول و بانکداری یکی از شاخه های علوم اقتصادی است که به بررسی و مطالعه مسائل و عملکرد بانک های داخلی و خارجی می پردازد. دانشجویان گرایش اقتصاد پول و بانکداری با مباحث مربوط به اسناد اعتباری ارزی، سیاست های پولی و مالی، تجزیه و تحلیل صورت حساب های مالی، و… آشنا می شوند.
اقتصاد کشاورزی
در بسیاری از کشورهای دنیا کشاورزی برای به حرکت درآوردن اقتصاد چرخ دنده های مهمی به شمار می رود. رشته اقتصاد کشاورزی به مطالعه مسائل و موضوعات اقتصادی در بخش های مختلف کشاورزی میپردازد تا بتواند با درک صحیح مسایل، راه حل هایی را برای بهبود کشاورزی و اقتصاد ارائه دهد. دانشجویان رشته اقتصاد کشاورزی با موضوعاتی چون توسعه کشاورزی، بازاریابی محصولات کشاورزی، مدیریت مزرعه، جامعه شناسی روستایی، و …. آشنا می شوند.
اقتصاد حمل و نقل :
رشته اقتصاد حمل و نقل به مطالعه مباحث نظری و تیوری در زمینه های حمل و نقل می پردازد. دانشجویان رشته اقتصاد حمل و نقل با مباحث مربوط به حمل و نقل شامل روش های حمل و نقل، نحوه ارزیابی خدمات حمل و نقل، نظریه های اقتصادی مرتبط و سایر مباحث شناخت پیدا میکنند.
آینده شغلی رشته اقتصاد در ایران :
به دلیل افزایش تعداد بنگاه های تجاری و سازمان های در حال رشد، فارغ التحصیلان رشته اقتصاد این امکان را دارند تا در کلیه بخش های اقتصادی و مالی سازمان و شرکت های دولتی و خصوصی مثل وزارتخانه ها، سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی، مرکز آمار و… مشغول به کار شوند.
از شاخص ترین فرصت های شغلی برای فارغ التحصیلان این رشته، می توان به مدیر مالی، مشاور و تحلیلگر مالی سازمان، متصدی و کارمند بانک، کارشناس امور مالیاتی، کارشناس گمرک، استاد دانشگاه، کارشناس یا مدیر بازاریابی، کارشناس یا مدیر فروش، کارشناس یا مدیر تدارکات و کارشناس تحقیقات بازار اشاره کرد.
وظایف یک اقتصاددان
از مهمترین وظایف یک اقتصاددان میتوان به تجزیه و تحلیل داده های اقتصادی، تصمیم گیری درباره مسایل اقتصادی و تلاش برای حل مشکلات آن، جمع آوری و پردازش و طبقه بندی اطلاعات اقتصادی و سایر موارد اشاره کرد. این نکته هم قابل ذکر است که یک اقتصاددان باید همیشه اطلاعات خود را به روز کند چرا که معیار ها و متغیر های اقتصادی روز به روز دستخوش تغییر و تحول هستند.
یادگیری اقتصاد به صورت فردی
دسته دوم که تعدادشان از دسته اول بیشتر است؛ افرادی هستند که قصد دارند به مطالعه مفاهیم اقتصادی در کنار رشته و حرفه تخصصی خود بپردازند تا به بهبود کیفیت زندگی و کسب وکارشان کمک کنند و در تصمیم گیری های خود عملکرد بهتری داشته باشند.
این دسته از افراد برای مطالعه هم میتوانند از کتب و مقالات مختلف در حوزه اقتصاد استفاده کنند و هم میتوانند در کنار این مطالعات در انواع دوره های آموزشی اقتصاد نزد اساتید شرکت کنند.
از مهمترین مزیت های مطالعه اقتصاد به صورت فردی این است که افراد میتوانند به صورت کاملا کاربردی اقتصاد را یادبگیرند و از فراگیری مباحث و فرمول های پیچیده که در زندگی روزمره نیازی به آنها ندارند خودداری کنند و با انتخاب خودشان موضوعات ضروری را مطالعه کنند. در واقع ممکن است که شما در زمینه های گوناگونی مثل فعالیت های درمانی و پزشکی یا فعالیت های مهندسی و سایر فعالیت ها مشغول به کار کردن باشید اما به راحتی میتوانید به صورت فردی به یادگیری علم اقتصاد بپردازید.
گام چهارم : آشنایی با کتاب ها و سایت های بین المللی در حوزه اقتصاد
کتب اقتصادی
کتاب های بسیار زیادی در زمینه اقتصاد وجود دارند که میتوانید از آن استفاده کنید؛ تعدادی از این کتاب ها جامع هستند که در دانشگاه ها تدریس میشوند و تعدادی هم به موضوعات خاصی از اقتصاد میپردازند که برای مطالعه فردی و تحقیقات استفاده میشوند. برای مثال میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- کتاب مجموعه دو جلدی اصول علم اقتصاد از پل سامویلسون و ویلیام نوردهاوس
- کتاب نظریه اقتصاد کلان از گریگوری منکیو
- کتاب نظریه اقتصاد خرد از گریگوری منکیو
- کتاب مبانی علم اقتصاد از گریگوری منکیو
- کتاب کلیات اقتصاد از گریگوری منکیو
- کتاب اقتصاد به زبان ساده از شون فلین
سایت های اقتصادی بین المللی
سایت اکونومی (Economy) :
اکونومی، یکی از سایت های معتبر اقتصادی در جهان است. این سایت برای افرادی ساخته شده که میخواهند در حوزههای اقتصادی فعالیت کنند. آموزشها و راهنماییهای سایت اکونومی در حیطه اقتصاد کشورهای مختلف جهان است. با عضویت در این سایت شما از روش سرمایهگذاری درست، ریسک تجاری، رویدادهای مهم اقتصادی، مقالات مهم و تاثیرگذار دنیای اقتصاد و موارد مشابه دیگر دسترسی خواهید داشت و میتوانید مطالب بسیار مفیدی را در این سایت بیاموزید.
سایت IFC :
سازمان بین المللی تجارت جهانی (International Finance Corporation)موسس یکی از سایت های معتبر اقتصادی جهان با نام IFC است. این سایت در ۶ زبان بین المللی دنیا مانند عربی، چینی، عربی، انگلیسی و غیره پشتیبانی میشود. IFC یک موتور جستجو برای دنیای اقتصاد جهانی است. علاوه بر موارد اقتصادی، با ورود به این سایت میتوانید اطلاعات کاملی در مورد دنیای آموزش، فناوری، نفت و گاز و معدن، یافتن مراکز آموزشی اقتصاد و غیره را مشاهده خواهید کرد.
سایت Baker Tilly :
سایت Baker Tilly یکی از سایت های معتبر اقتصادی جهان است که در سطح بین المللی و در امور مالی و اقتصادی فعالیت میکند. این سایت دارای بخشهایی برای آموزش و راهنمایی در امور مرتبط با حوزه فعالیتش میباشد. اگر عضویت این سایت را داشته باشید، امکان دسترسی به اطلاعات کاملی از امور اقتصادی دنیا، عضویت خبرنامه، امکان استفاده از سمینارها و موارد مشابه دیگر این سایت اقتصادی را خواهید داشت.
سایت UBSG
یکی از سایت های معتبر اقتصادی جهان UBSG نام دارد. این سایت متعلق به شرکت UNITY به عنوان مشاور خدمات اقتصادی و مالی است. در این سایت میتوانید فعالیت های اقتصادی انجام شده توسط UNITY را مشاهده نمایید. گزارش کاملی از رویکردها و عملکردها، فعالیتهای اقتصادی و موارد مشابه دیگر شرکت بر روی سایت UBSG قرار دارند.
سایت آکسفورد Oxford :
دانشگاه آکسفورد، یکی از دانشگاههای برتر دنیا در حیطه اقتصاد است. اگر دانشجو هستید و یا در حوزه اقتصاد فعالیت میکنید، یکی از سایت های معتبر اقتصادی جهان، سایت آکسفورد است. در این سایت فعالیتهای آموزشی و تحقیقاتی این دانشگاه در حوزه اقتصاد بارگذاری میشود. در سایت آکسفورد اطلاعات کاملی در مورد اقتصاد کلان، اقتصاد خرد، اقتصاد صنایع و غیره را خواهید یافت.
سخن آخر
دانستن اقتصاد میتواند به عنوان یک سکوی پرتاب برای حرکت همه ما به سوی پیشرفت در تمام جنبه های زندگی باشد. پس خوب است که برای یادگیری آن وقت بگذاریم. در این مقاله سعی کردیم تمام مراحلی که برای یادگیری اقتصاد باید طی کنید را به صورت ساده و شفاف بیان کنیم.از همه شما ،همراهان گرامی مدرسه بورس سپاسگذاریم که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید. در صورت علاقه مندی به مباحث اقتصادی و برای آشنایی بیشتر با اقتصاد ایران و اقتصاد جهان دوره آموزشی موفقیت مالی و کسب سود از اقتصاد ایران را پیشنهاد می کنیم. بسیار خوشحال میشویم اگر درخواست ها و پیشنهادات و انتقادات خود را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید تا در بهبود هرچه بیشتر مطالب سایت مدرسه بورس استفاده نماییم و خدمات بهتری ارايه نماییم.
درباره ایلیا عباسپور
قسم به قلم و آنچه از عطر نوشتن می تراود؛ و به امید آنکه از قلمهای ما نویسندگان نور ببارد.
نوشته های بیشتر از ایلیا عباسپور5 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
با سلام و سپاس .عالی بود
با سلام و خسته نباشید
مطالب خوب و مفید از اینکه در آگاهی مردم تلاش می کنید، ممنون از استاد مرادی گرامی و تیم محترم ایشان
عالی بود ممنون
سلام
مطالب مفید و عالی بود
خسته نباشید
باسلام و احترام
مطالب بسیار مختصر و مفید و عالی هستند ممنون از زحمات تیم محترم مدرسه بورس