حجم مبنا در بازار بورس چیست؟
۰۱/۰۶/۲۷
ارسال شده توسط ایلیا عباسپور
1.81k بازدید
از سال ۱۳۸۲ سازمان بورس برای ایجاد ثبات و آرامش در بازار سرمایه، از ابزار و قانونی برای کنترل قیمت ها در برابر نوسانات شدید رونمایی کرد.حجم مبنا، ابزاری برای جلوگیری از تغییرات قیمتی غیر واقعی و کاذب است.در این مقاله قصد داریم هر آنچه که درباره حجم مبنا باید دانست از جمله حجم مبنا چیست؟ فرمول محاسبه حجم مبنا در شرکت های بورسی و فرابورس، حجم مبنا در بازارهای جهانی و … را برایتان شرح دهیم؛ پس تا آخر این مقاله با مدرسه بورس همراه باشید.
حجم مبنا در بورس چیست؟
به حداقل تعداد سهامی که باید در طول یک روز معاملاتی، معامله شود تا قیمت اصلی (پایانی) آن سهم قادر به نوسان مثبت یا منفی داشته باشد، «حجم مبنا» گفته میشود.
از حجم مبنا در بورس و فرابورس برای جلوگیری از هیجانات کاذب و آرامش و ثبات در معاملات و همچنین برای جلوگیری از رشد و یا سقوط کاذب بازار استفاده میشود.میزان حجم مبنا توسط سامانه معاملات به صورت خودکار اندازه گیری میشود و هیچ یک از فعالان بازار در تعیین آن نقشی ندارند.
هدف از ایجاد این قانون این است که افراد نسبت به سرمایه گذاری در بازار سرمایه اطمینان بیشتری پیدا کنند و به این نکته آگاهی داشته باشند که نوسانات قیمت سهام شرکت ها، در نتیجه مبادله تعداد مشخصی سهم صورت گرفته است. برای مشاهده حجم مبنا هر سهم، میتوانید به تابلوی سهم موردنظر در سایت TSETMC مراجعه کنید.
نحوه محاسبه حجم مبنا
محاسبه حجم مبنا در شرکت های بورسی : طبق مصوبه سازمان بورس و اوراق بهادار که از اسفند سال ۱۳۹۸ اجرایی شده، حجم مبنای کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، درصدی از تعداد کل سهام شرکت است.
حداقل ارزش حجم مبنا :
برای تمام شرکتها معادل ۵۰ میلیارد ریال میباشد.
حداکثر ارزش حجم مبنا :
برای شرکتهای با سرمایه ۲۰ هزار میلیارد ریال و بالاتر، ۱۲۰ میلیارد ریال در نظر گرفته شده و برای شرکتهای با سرمایه کمتر از ۲۰ هزار میلیارد ریال، ۱۰۰ میلیارد ریال تعیین شده است که تعداد آن بر اساس قیمت پایانی سهم در آخرین روز معاملاتی هر هفته (چهارشتبه) محاسبه و از اولین روز معاملاتی هفته بعد (شنبه) اعمال میشود.
محاسبه حجم مبنا در شرکت های فرابورسی
تا پیش از ۱۲ اسفندماه سال ۱۳۹۸، حجم مبنای تمامی شرکتهای فرابورسی معادل ۱ در نظر گرفته میشد، درحالیکه بعد از ۱۲ اسفند سال ۱۳۹۸، قانون حجم مبنا شامل شرکتهای حاضر در بازارهای اول و دوم و پایه فرابورس نیز اعمال شد و حجم مبنای آنها نیز مانند حجم مبنای شرکتهای بورسی محاسبه میشود. با این تفاوت که شرکتهای فرابورسی حاضر در بازار پایه، حداقل ارزش حجم مبنا در تابلوهای زرد، نارنجی و قرمز این بازار به ترتیب معادل ۲۰، ۱۰ و ۵ میلیارد ریال در نظر گرفته شدهاست و درباره دیگر شرکتهای فرابورس، جزییات این قانون نظیر بازار بورس است.
قانون حجم مبنا از آغاز شکلگیری آن یعنی سال ۱۳۸۲ تاکنون به دفعات دستخوش تغییر و تحول شدهاست. محاسبه حجم مبنا در حالت کلی از فرمول زیر پیروی میکند :
درصد مطرح شده در فرمول فوق، طی سنوات گذشته دستخوش تغییراتی شده و در برههای از زمان به صورت ٪۱۵، در دوره ای دیگر به صورت ٪۲۰ و در مقطی نیز به صورت ٪۱۰ بیان شد.
قمیت پایانی
به طور ساده قیمت پایانی در واقع مبنای شروع خرید و فروش در روز معاملاتی بعد است و باید توجه داشته باشیم که قیمت پایانی قیمت اخرین معامله نیست.به طور کلی دو عامل میانگین وزنی تمام معاملات هر روز و حجم مبنا در آن تاثیرگذار است.برای اثر گذاری حجم مبنا بر این قیمت و محاسبه قیمت آغازین از فرمول زیر استفاده میشود :
حجم مبنای یک
در سال های گذشته و تا قبل از مصوبه اسفند ماه ۱۳۹۸ در رابطه با حجم مبنا و اجرای آن، شرکت های پذیرفته شده در فرابورس، حجم مبنا نداشتند و عدد ۱ به عنوان حجم مبنای آنها در نظر گرفته می شد. از همین رو قیمت ها صرفا براساس عرضه و تقاضا و میانگین وزنی محاسبه می شد. اما در سال ۱۳۹۸ قانون جدیدی درباره حجم مبنای شرکتهای فرابورسی تصویب شد تا از تاثیر بیشاز حد معاملات کوچک بر روی قیمتها ممانعت شود. امروزه فقط در شرایطی خاص، حجم مبنا یک در نظر گرفته میشود :
- توقف نماد به دلایل گوناگون
- خرید و فروش های عمده یا بلوکه شده
- به بیرون درز کردن اخبار خصوصی شرکت ها
- بروز گره اقتصادی
کاربرد حجم مبنا در بورس
در واقع حجم مبنا با این هدف وارد بازار بورس شد تا از رشد بی رویه یا سقوط کاذب ارزش سهام در بازار جلوگیری کند و اطمینان و آرامش خاطر بیشتری را برای فعالان بازار به ارمغان آورد.به طور کلی میتوان گفت یکی از عواملی که میتواند موجب ایجاد روندهایی با شیب ملایم و به دور از هیجان شود؛ حجم مبنا است.اگر حجم مبنا را از بورس حذف کنند قیمت ها میتوانند با معامله شدن تعداد محدودی از سهام تحت تاثیر قرار گرفته و غیر واقعی تغییر کند.
حجم مبنا در بازارهای جهانی
خوب است بدانید که دو قانون حجم مبنا و دامنه نوسان به عنوان دو ابزار کنترلی و محدود کننده در کمتر کشور هایی استفاده میشود که ایران از جمله آنان است.در بازار های مالی جهانی چیزی به عنوان دامنه نوسان و حجم مبنا وجود ندارد؛ زیرا معتقدند که نباید در بازار عوامل کنترلی و محدود کننده ای وجود داشته باشند و این صرفا عرضه و تقاضا است که باید بر روی روند قیمت تاثیرگذار باشد.
سخن آخر
در این مقاله سعی کردیم هر آنچه که درباره حجم مبنا،نحوه محاسبه و قوانین مربوط به آنرا به صورت شفاف و روان بیان کنیم.توجه داشته باشید که حجم مبنا از مباحث مربوط به تابلوخوانی است که برای تبدیل شدن به یک سرمایه گذار موفق خوب است آنرا فرابگیریم. از همه شما ،همراهان گرامی مدرسه بورس سپاسگذاریم که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید. بسیار خوشحال میشویم اگر درخواست ها و پیشنهادات و انتقادات خود را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید. شما میتوانید با شرکت در دوره جامع نوابغ بورس و سرمایه گذاری هر انچه که برای تبدیل شدن به یک سرمایه گذار حرفه ای لازم دارید بدست اورید.
درباره ایلیا عباسپور
قسم به قلم و آنچه از عطر نوشتن می تراود؛ و به امید آنکه از قلمهای ما نویسندگان نور ببارد.
نوشته های بیشتر از ایلیا عباسپور3 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سپاس
ممنون
مطالب ساده و جامع بودند
ممنون