سامانه کدال چیست؟ کاربردها، مزایا و انواع گزارشات
قطعا در شروع راه ورود به بازار بورس این سوال برای شما مطرح شده که چگونه و از کجا میتوان درباره شرکت های بورسی، صورت های مالی آنها، اتفاقات مهم که تازه درون شرکت رخ داده، مجامع شرکت ها و تاریخ آنها اطلاعات کسب کرد و به تحلیل آنها پرداخت. سامانه کدال این امکان را برای فعالان بازار فراهم کرده تا همه بتوانند درباره اطلاعات مهم شرکت های بورسی، آگاهی کسب کنند. در این مقاله قصد داریم هر آنچه که باید درباره سامانه کدال از جمله اطلاعات درون سامانه برای سهامداران و سرمایه گذاران، مزایا،انواع گزارشات و اهداف سامانه کدال دانست را برایتان به صورت جامع و ساده بیان کنیم؛ پس تا آخر این مقاله با مدرسه بورس همراه باشید.
کدال چیست؟
سایت کدال، مخفف شده عبارت (Comprehensive Database Of All Listed Companies) میباشد و از مهمترین و پرکاربردترین سایت های بورسی به شمار میرود که همه روزه اطلاعات و گزارشات بسیاری را میتوان در این سامانه مشاهده کرد. درواقع سامانۀ یکپارچه گردآوری، نظارت و انتشار الکترونیکی اطلاعات به نشانی www.codal.ir به منظور مكانيزه كردن جمع آوری، بررسی و انتشار اطلاعات مالی شرکت های ثبت شده نزد سازمان و سایر اشخاصی که طبق قانون بازار اوراق بهادار ملزم به گزارش اطلاعات خود هستند، طراحی شده است.
اطلاعات درون کدال
جدای از مجموعه ای از اطلاعات، که اطلاعات نهانی هستند و صرفا سهامداران عمده، حسابداران و بازرسان شرکت به آنها دسترسی دارند؛ دیگر اطلاعات شرکت های بورسی و تمام زیر مجموعه های آنها که باید در دسترس عموم قرار گیرند در سامانه کدال منتشر میشوند. در ادامه به انواع این اطلاعات عمومی بیشتر میپردازیم.
انواع گزارشات موجود در کدال
۱) صورت های مالی میان دوره و پایان دوره
شرکتهای پذیرفته شده در بازار سرمایه موظف هستند که صورتهای مالی خود را در پایان هر دوره سه ماهه انتشار دهند. به این ترتیب، این گزارشها با عنوان اطلاعات صورتهای مالی میان دورهای ۳ ماهه، ۶ ماهه، ۹ ماهه و گزارش سال مالی که در پایان ۱۲ ماه ارائه میشوند، در سامانه کدال منتشر میشوند. این اطلاعات در دسترس سهامداران قرار میگیرد تا شفاف سازیهای لازم برای تحلیل و ارزیابی انجام شوند.
۲) گزارشات ماهیانه
شرکتهای عضو بازار بورس از سال ۱۳۹۵ تا به امروز موظف به انتشار گزارشی مبنی بر گزارش ماهانه هستند. میزان فروش، حجم و نرخ فروش، ارزش ریالی فروش کل خدمات ارائه شده طی هر دوره یک ماهه و مقایسه آن با دوره مشابه در سال قبل، در پایان هر دوره از جانب ناشر منتشر میشوند.
۳) گزارش هیئت مدیره
این گزارش به صورت سالانه و از جانب اعضای هیئت مدیره منتشر میشود تا توضیحی از وضعیت شرکت در زمان حال و آینده را به سهامداران و فعالان این بازار ارائه دهد. اطلاعات این گزارش با توجه به منطقی بودن یا نبودن پیش بینیها در مقایسه با وضعیت فعلی شرکت، میتوانند در تصمیمات سهامداران تاثیر به سزایی داشته باشند.
۴) افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف
گزارش اطلاعات با اهمیت گروه الف در واقع اقدام به افشای اطلاعات مؤثر بر آنها و تغییرات سود هر سهم توسط شرکتها است. این گزارش از سال ۹۶ و در حدود ۴ سال است که در سامانه کدال منتشر میشود. از نمونه های اطلاعات با اهمیت گروه الف میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- تعلیق یا توقف تمام یا بخشی از فعالیت شرکت
- شروع مجدد فعالیت متوقف یا تعلیق شده
- بهرهبرداری از طرحها و پروژههای جدید و تازه
- اعلام ورشکستگی شرکت
- نتایج برگزاری یا شرکت در مناقصه یا مزایده
- انعقاد، فسخ و یا تغییرات اساسی در قراردادهای مهم
- هرگونه نقل و انتقال داراییها، ترکیب، تجزیه، ادغام و اکتساب
۵) گزارش اطلاعات با اهمیت گروه ب
این گزارش، اطلاعات دیگری از جانب شرکتها است که تاثیر مستقیم بر سود هر سهام اعمال نمیکنند؛ بااینحال، اطلاعرسانی آنها به سهامداران الزامی است. از نمونه های اطلاعات با اهمیت گروه ب میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- خبر مربوط به برگزاری و یا شرکت در مناقصه و یا مزایده
- پذیرش تعهدات جدید یا اتمام تعهدات قبلی
- تغییرات در ترکیب تولید و یا فروش محصولات
- برنامه انتشار اوراق بدهی
- تغییر حسابرس
۶) گزارش تفسیری مدیریت
همراه با صورتهای مالی میان دورهای، گزارش دیگری به عنوان گزارش تفسیری مدیریت از طرف شرکتها منتشر میشود. مدیریت در این گزارش به شرح انتظارات خود از فروش و درآمد شرکت میپردازد.
۷) یادداشت های همراه صورت مالی
گزارشی تحت عنوان یادداشتهای همراه صورت مالی در سامانه کدال منتشر میشود که شامل گزارشهای حسابرسی شده شرکت هستند. اطلاعات این گزارش توسط یک حسابرس مستقل از شرکت و کاملا مورد تایید سازمان بورس و اوراق بهادار تدوین و منتشر میشوند.
۸) گزارش افزایش سرمایه
شرکتهای عضو بازار سرمایه برای افزایش سرمایه موظف به تشکیل مجمع فوقالعاده میشوند. به منظور تشکیل مجامع، این شرکتها باید چندین گزارش ارایه دهند که در قالب اطلاعیههای کدال در معرض دسترسی عموم قرار میگیرند.
۹) آگهی دعوت به مجامع
در صورت تشکیل هرگونه مجمع، الزامی است که گزارشهایی مبنی بر زمان و مکان برگزاری آن از ۱۰ روز قبل از برگزاری به اطلاع سهامداران برسند. این مجمع میتواند مجمع عادی سالیانه، افزایش سرمایه، انتخاب هیئت مدیره یا سایر مجامع باشد که در میان اختیارات هیئت مدیره قرار میگیرد. بعد از برگزاری مجمع نیز باید گزارشهایی مبنی بر تصمیمات اخذ شده در مجمع و نتایج بهدستآمده از آن به اطلاع همه رسانده شوند.
کاربرد های سامانه کدال
سایت کدال یک پایگاه اطلاعاتی جامع و قابل اعتماد برای همه فعالان بازارهای مالی است که گزارش مالی اخبار و اطلاعات کامل و دقیقی درباره تمام شرکتهای پذیرفته شده در این بازارها و زیر مجموعه های آنها را به فعالان و تحلیلگران ارایه میدهد. از آنجا که اکثر نوسانات قیمتی سهام شرکت ها از اخبار و رویداد های درون شرکت سرچشمه میگیرد، ما به نقش مهم اخبار در بازار پی میبریم و اینجاست که کاربرد و اهمیت سامانه کدال مشخص میشود. ما با مشاهده گزارشات منتشر شده از سوی شرکت ها درون سایت کدال و تحلیل و ارزیابی آنها میتوانیم از بازدهی منفی و زیان تا حد زیادی جلوگیری کنیم. بنابراین، سامانه کدال به شفاف سازی اطلاعات مرتبط با شرکتهای عضو بازار سرمایه میپردازد و بررسی دقیق و تصمیمگیری بهتر و راحت تر را برای سرمایهگذاران فراهم میکند.
مزیت کدال
سامانه کدال درواقع برای حفظ حقوق سرمایه گذاران طراحی و راه اندازی شده و به ما کمک میکند تا صرفا با استفاده از یک منبع
(سایت کدال) به اطلاعات مورد نیاز درباره شرکت ها دسترسی پیدا کنیم و دیگر مجبور نباشیم برای اگاهی از اطلاعات هر شرکتی به سایت های گوناگون و متفرقه مراجعه کنیم و نهایتا به اطلاعات غلط دست پیدا کنیم. پس مزیت سامانه کدال این است که افراد قبل از سرمایه گذاری در شرکتی، بتوانند با مطالعه و تحلیل اطلاعات آن شرکت در سامانه کدال به شناخت کاملی از شرکت برسند و ریسک سرمایه گذاری را تا حد زیادی کاهش دهند.
فرایند های اصلی سامانه کدال
طبق اطلاعات موجود در سایت کدال فرایند های اصلی این سامانه عبارتاند از :
- آماده سازي و ثبت گزارش ها به وسيله ناشران
- دريافت و پذيرش گزارش ها توسط سامانه
- ذخيره و بازيابي گزارش های دريافتي
- تحليل و نظارت بر گزارش ها توسط كارشناسان سازمان
- استخراج گزارش های متنوع از اطلاعات ارسالي توسط ناشران
- انتشار اطلاعات به عموم
اهداف راه اندازی و به کارگیری سایت کدال
طبق متن نوشته شده در سایت کدال اهداف به کارگیری و راه اندازی این سامانه به شرح زیر است :
- تسريع در ارايه اطلاعات ناشران اوراق بهادار و افشای عمومی آن
- ايجاد ساز و کاری جهت تسهیل فرایند تهیه و افشای اطلاعات
- ايجاد ساز و کار هاي بهينه و مناسب گزارش گيری و گزارشگری مبتني بر اصول جهانی جهت فعالان بازار سرمايه
- فراهم آوردن امكان دسترسی آسان استفاده کنندگان به اطلاعيه ها
- فراهم آوردن امكان نظارت مؤثرتر بر نحوه ارايه و افشای اطلاعات
- افزایش شفافیت اطلاعاتی از طریق کاهش دوره زمانی تهیه تا انتشار اطلاعات و افزایش دقت در محاسبات و کنترل ها
- افزایش هماهنگی واحدهای درون سازمانی و برون سازمانی و ارتقای سطح اطلاع رسانی
سخن آخر
سامانه کدال به منظور حمایت از حقوق سرمایه گذاران راه اندازی شده و به ما کمک شایانی در شناخت شرکت و تحلیل و ارزیابی وضعیت آنها میکند. پس فعالان بازار نباید از وجود چنین سامانه ای غافل شوند. در این مقاله سعی کردیم تمام نکات مربوط به سامانه کدال و اطلاعات موجود در آن را برایتان بیان کنیم.
از همه شما ،همراهان گرامی مدرسه بورس سپاسگزاریم که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید. بسیار خوشحال میشویم اگر درخواست ها و پیشنهادات و انتقادات خود را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.شما میتوانید با شرکت در دوره جامع نوابغ بورس و سرمایه گذاری هر انچه که برای تبدیل شدن به یک سرمایه گذار حرفه ای لازم دارید بدست اورید.
درباره ایلیا عباسپور
قسم به قلم و آنچه از عطر نوشتن می تراود؛ و به امید آنکه از قلمهای ما نویسندگان نور ببارد.
نوشته های بیشتر از ایلیا عباسپور7 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سپاس مفید و کاربردی است.
عالی بود ممنون
سلام
مطالب کاربردی و جامع بودند
ممنون
سلام
مطالب کاربدی و جامع بودند
ممنون
سایت خیلی خوبی دارین. کارتون درسته
سلام اطلاعات سامانه کدال به عنوان و مبنای تحلیل بنیادی مورد استفاده قرار میگیرد ؟
بسیار خوب