معاملات برخط یا آنلاین چیست؟
قطعا همه ما در فیلمها و مستندات مربوط به گذشته نحوه سرمایهگذاری در بازار سرمایه و فرایند دشوار آنرا مشاهده کردیم و آگاه هستیم که زمان زیادی برای فرایند مبادله سهام و سایر کالاها بیهوده هدر میرفت؛ اما در سالهای اخیر نحوه معاملات برخط یا آنلاین در دسترس افراد قرار گرفته که به راحتی و در بازه زمانی کوتاه میتوان اقدام به فعالیت در بازارهای مالی کرد. در این مقاله قصد داریم معرفی و بررسی روش معاملات برخط (آنلاین) و محدودیتهای این نوع معاملات بپردازیم، پس تا پایان مقاله با مدرسه بورس همراه باشید.
معاملات برخط (آنلاین) چیست؟
معاملات آنلاین یا معاملات برخط (online Trading)، تحولی بزرگ در خرید و فروش سهام در بازار بورس اوراق بهادار به شمار میآید. که دسترسی آسان و همگانی را برای سرمایهگذاران بازار سرمایه به ارمغان آورده است. درواقع بستر اصلی بازار بورس بر پایه وب پایه گذاری شده و با فعال شدن سامانه معاملات برخط بورس اوراق بهادار، ضمن افزایش نقدشوندگی، مقدمات توسعه و رونق روزافزون بازار بورس فراهم میگردد. در واقع معاملات آنلاین فرآیندی است که طی آن سرمایهگذار بطور مستقیم داد و ستد سهام را از طریق بستر اینترنت انجام میدهد. در معاملات برخط بورس، سفارشها بعد از ثبت توسط معاملهگر، به سیستم معاملاتی بورس اوراق بهادار تهران برای انجام معامله ارسال میگردد. معاملات برخط سابقه طولانی در بازار بورس دیگر کشورها دارد. بطور مثال معاملات برخط در بازار بورس نزدک (NASDAQ) کشور آمریکا در سال ۱۹۷۱ میلادی راه اندازی شده است.
تفاوت معاملات آنلاین و آفلاین
معاملات آنلاین از طریق پنل معاملاتی که کارگزار در اختیار سرمایهگذارا قرار میدهد، انجام میپذیرد و افراد به طور مستقیم اقدام به ثبت و ارسال سفارش خود به سیستم معاملات بورس میکنند. درواقع اصلیترین تفاوت بین معاملات آنلاین و آفلاین، نحوه ارسال سفارشات به سیستم معاملات است؛ در معاملات آفلاین افراد نخست باید جزییات سفارش خود را به صورت حضوری و یا تلفنی به واسطه (کارگزار) مطرح کند و پس از اتلاف وقت طولانی، سفارش ما به سیستم معاملات ارسال میشود. اما در معاملات آنلاین، کارگزار درگاه معاملات را در اختیار ما قرار میدهد و ما به طور مستفیم و بیواسطه اقدام به انجام معاملات میکنیم.
محدودیت های معاملات برخط
خرید و فروش به صورت آنلاین و برخط میتواند محدودیتهایی هم داشته باشد، در ادامه به عمدهترین این محدودیتها میپردازیم:
۱. محدودیت در نوع سفارشات
ثبت سفارشات در سامانه معاملات آنلاین دارای محدودیت قیمتی و زمانی می باشد. به این معنا که سفارشات باید در حجم و قیمت مشخص باشد.
۲. محدودیت در زمان معاملات
ساعت ورود سفارش از ۸:۳۰ لغایت ۱۲:۰۰ است.
معاملهگران معاملات برخط در زمان حراج نمادهای بازگشایی شده امکان ورود سفارش را ندارند.
مشتریان معاملات برخط در ۱۰ دقیقه پایانی دوره پیش گشایش (۸:۵۰ لغایت ۹:۰۰) امکان حذف سفارشات را نخواهند داشت.
مشتریان معاملات برخط در ۵ دقیقه پایانی معاملات (۱۱:۵۵ لغایت ۱۲:۰۰) امکان ورود سفارشات Day را نخواهند داشت.
۳. محدودیت در عرضههای خاص
مشتریان معاملات برخط در زمان حراج نمادهای بازگشایی شده امکان ورود سفارش با رعایت محدودیتهای قیمتی سفارش را دارند.
عرضه های خاص که شامل عرضه اولیه و گشایش نماد است با مکانیزم حراج انجام می شود. مشتریان در عرضه های حراج امکان قرار دادن قیمتی بهتر از بهترین قیمت بازار را نخواهند داشت.
۴. محدودیت های قیمتی سفارش
درصد تفاوت مجاز قیمت سفارش با دامنه مظنه بازار صرفاً در خصوص ورود سفارش در زمان حراج بازگشایی و عرضه اولیه به شرح زیر اعمال میگردد:
- امکان اینکه قیمت سفارش خرید مشتری معاملات برخط بیشتر از بهترین مظنه خرید بازار باشد وجود ندارد.
- امکان اینکه قیمت سفارش فروش سرمایهگذاری معاملات آنلاین کمتر از بهترین مظنه فروش بازار باشد وجود ندارد.
درصورتی که سفارش خرید یا فروشی در زمان ثبت سفارش مشتری وجود نداشته باشد، محدودیت مذکور اعمال نخواهد شد. - درصد تفاوت مجاز قیمت سفارش با آخرین قیمت معامله:
1. درصورتی که ارزش سفارش وارده کوچکتر یا مساوی ۱۰۰ هزار تومان باشد، تفاوت قیمت سفارش خرید یا فروش با آخرین قیمت معامله حداکثر دو درصد میتواند باشد.
به عبارت دیگر درصورتی که حجم سفارش وارده کوچکتر یا مساوی ۱۰۰۰ سهم یا حق تقدم خرید سهم باشد، تفاوت قیمت سفارش خرید یا فروش با آخرین قیمت معامله حداکثر یک درصد می تواند باشد. این محدودیت بین ساعت ۹:۰۰ لغایت ۱۲:۳۰ اعمال میگردد.
2. درصورتیکه معاملهای در روز جاری انجام نشده باشد، مبنای قیمت آخرین معامله، قیمت پایانی روز قبل می باشد.
سخن آخر
در این مقاله سعی کردیم به معرفی جامع سیستم معاملات برخط (آنلاین) بپردازیم؛ شما نیز اکنون میتوانید با ثبتنام در یک کارگزاری معتبر و دریافت پنل معاملاتی، اقدام به خرید و فروش سهام در بازار سرمایه کنید و در زمان خود صرفه جویی کنید.
از همه شما ،همراهان گرامی مدرسه بورس سپاسگزاریم که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید. بسیار خوشحال میشویم اگر درخواست ها و پیشنهادات و انتقادات خود را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
شما میتوانید با شرکت در دوره جامع نوابغ بورس و سرمایه گذاری هر انچه که برای تبدیل شدن به یک سرمایه گذار حرفه ای لازم دارید بدست اورید.
درباره ایلیا عباسپور
قسم به قلم و آنچه از عطر نوشتن می تراود؛ و به امید آنکه از قلمهای ما نویسندگان نور ببارد.
نوشته های بیشتر از ایلیا عباسپور5 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سپاس خیلی مفید و کاربردی بود.مثل سایر مقاله ها.
بابت مطالب خوبتون ممنون
ممنون از مقاله خوبتون
من تا الان اطلاعی از انوع بازار ها ومقالات نداشتم خیلی ممنون از کاری که انجم داده اید
استراتژی های اقتصاد کلان ۱ و۲