خط روند چیست؟ انواع، کاربرد و نحوه ترسیم
اگر شما هم برای تحلیل بازار و پیش بینی قیمت ها از روش تحلیل تکنیکال استفاده میکنید، قطعا میدانید که کمتر کسی است از تحلیل تکنیکال استفاده بکند و درباره خط روند و نحوه استفاده از آن چیزی نداند. خط روند از پایه ای ترین مفاهیم در تحلیل فنی است و در اکثر روش ها و استراتژی ها از آن استفاده میکنند. در این مقاله قصد داریم به صورت جامع به معرفی خط روند، نحوه رسم آن، کاربرد ها و … بپردازیم؛ پس تا پایان مقاله با مدرسه بورس همراه باشید.
روند (Trend) در بازارهای مالی چیست؟
روند (Trend)، جهت کلی بازار در یک دوره زمانی مشخص است. در بیان بهتر، روندها از افت و خیز قیمتها تشکیل میشوند و جهت این بالا و پایین ها، روند بازار را مشخص میکنند. روندها میتوانند صعودی و نزولی و حتی خنثی باشند که به ترتیب مربوط به بازارهای صعودی و نزولی و خنثی هستند. جهت کلی بازار نیازی به بازه زمانی معینی برای تشکیل روندها ندارد، اما هر چه بازه زمانی طولانیتر باشد، روند تشکیل شده از اعتبار و ارزش بیشتری برخوردار است.
انواع روندها
به طور کلی هر بازاری اعم از بازار سرمایه، بازار فارکس، بورس کالا و انرژی و دیگر موارد؛ در هر دوره زمانی روندی صعودی (افزایشی)، نزولی (کاهشی) و یا حتی خنثی دارد. این نکته قابل ذکر است که بازه زمانی یک روند در بازار از قبل مشخص نیست و نمیتوان به طور قطع گفت که مثلا یکسال روند بازار صعودی است، بلکه ممکن است مدت زمان یک روند در بازه های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت باشد.
خط روند (Trendline) چیست؟
به طور خلاصه، به خطوطی که به استفاده از آنها روند را مشخص میکنیم، خطوط روند میگویند.همانطور که گفتیم روند ها سه نوع هستند، از همین رو خطوط روند هم سه نوع دارند که در ادامه بیشتر به انواع و نحوه رسم آنها میپردازیم.
نحوه رسم خطوط روند
نحوه ترسیم خطوط روند با توجه به نوع آنها متفاوت است اما به طور کلی به منظور ترسیم خطوط روند صعودی، میبایست کفهای نمودار قیمت را به هم وصل کنیم به نحوی که خط رسم شده دارای شیب مثبت با خط افق باشد.
به منظور ترسیم خطوط روند نزولی میبایست سقفهای نمودار را به هم متصل کنیم به نحوی که خط رسم شده دارای شیب منفی با خط افق باشد.
به منظور ترسیم خط روند خنثی میبایست سقفها و کفهای نمودار را به هم وصل کنیم. خطوط روند هر چه افقیتر یا عمودیتر باشند، ناپایدارترند و هر چه شیب این خطوط به ۴۵ درجه نزدیکتر باشد، به سختی مسیر خود را تغییر میدهند و پایدارتر هستند.
خط روند صعودی Uptrend Line
زمانی که در نمودار قیمت، قیمت کف بالاتر از کف قبلی (Higher Low) و سقف بالاتر از سقف قبلی (Higher High) میسازد، برآیند آنها روند صعودی را شکل میدهد. در این حالت، قیمت نسبت به نقاطی واکنش نشان میدهد که با برخورد به آن نقاط به سمت بالا رشد میکند. بنابراین، خط روند صعودی به عنوان یک حمایت عمل میکند. البته گاهی اوقات ممکن است که سقفی از سقف قبلی بالاتر نباشد، اما حتما باید هر کفی از کف قبل خود بالاتر باشد.
خط روند نزولی Downtrend Line
روند نزولی در تحلیل تکنیکال یک نمودار، زمانی اتفاق میافتد که قیمت، سقفهایی پایینتر از سقف قبلی (Lower High) و کفهایی پایینتر از کف قبلی (Lower Low) تشکیل بدهد. در اینجا خط روند قله های قیمتی را به یکدیگر متصل میکند، از همین رو خط روند نزولی مشابه یک مقاومت مورب عمل میکند.
خط روند خنثی (Sideway Trend Line) :
در روند خنثی، قیمت به هیچ جهت مشخصی نمیرود و نمیتوان پیشبینی کرد که حرکت بعدی سهم صعودی یا نزولی است. در این شرایط سهم بین دو محدوده حمایت و مقاومت در حرکت است و تنها بین کف و سقفی و درون یک کانال قیمتی بدون روند حرکت میکند. در این نوع روند ، معامله گران باید با دقت بالاتری اقدام به خرید و فروش کنند.
شکست خط روند
ما هنگامی که وارد معامله در یک روند میشویم باید دیدگاه بلند مدت یا کوتاه مدت را درنظر بگیریم. با در نظر گرفتن یک دیدگاه بلندمدت، در یک روند صعودی میتوانیم تا زمانی که شواهدی بر شکست خطوط روند به سمت پایین مشاهده نشده، در معامله باقی بمانیم. اما در رویکرد کوتاه مدت باید براساس خطوط روند در نقاط حمایت ورود و در نزدیک نقاط مقاومتی خروج کنیم. ورود و خروج در نقاط تاکتیکی را نوسانگیری مینامند. در نوسان گیری تعداد معاملات بیشتر اما میزان سود و زیان ها کمتر از معامله در رویکرد بلند مدت است.
اصطلاح شکست خطوط روند یک مفهوم بسیار مهم در زمینه تحلیل فنی است. گاهی به دلیل جنبش بالا، قیمت ها از روند خود خارج میشوند چه در روند صعودی، چه در روند نزولی و چه در روند خنثی؛ در چنین شرایطی قیمت معمولا پس از شکست خط روند به اصطلاح
پولبک (Pull Back) میکند، یعنی یکبار دیگر و احتمالا برای بار آخر خط روند پیشین خود را لمس و یا به آن نزدیک میشود و سپس به حرکت خود ادامه میدهد و روند جدیدی را میسازد.
سنجش میزان اعتبار خطوط روند
اعتبار خطوط روند به عوامل بسیاری بستگی دارد که در ادامه به تشریح تعدادی از این عوامل میپردازیم :
۱.شیب خط روند:
هرچقدر شیب خطوط روند بیشتر باشد اعتبار آن روند در پایداری کمتر است و احتمال شکست آن وجود دارد. شیب ۴۵ درجه در تحلیل ها شیبی مناسب و معتبر تلقی می شود.
۲. تعداد برخورد نمودار قیمت با خط روند:
هرچه تعداد برخورد قیمت به خط روند بیشتر باشد آن خط دارای اعتبار بیشتری است.
۳. شدت صعود یا نزول قیمت سهم:
در این ارتباط هم هرچه کندل های بلند تری در افزایش یا کاهش ثبت شود احتمال شکست خط روند بالاتر می رود. برای مثال سهم برای چند روز متوالی درگیر صف فروش یا صف خرید شود و با درصد های منفی بالایی بسته شود.
۴. بازه زمانی بررسی سهم:
ما باید این نکته مهم را در نظر بگیریم که روند به بازه زمانی بررسی سهم بستگی دارد.
به عنوان مثال سهم X ممکن است در بازه زمانی سه ماه اخیر صعودی باشد در حالی که در بازه زمانی یک ساله نزولی باشد و صعودی که در سه ماه اخیر داشته صرفا یک اصلاح در بازه بلند مدت بوده باشد. به همین دلیل خط روند های بلند مدت از اعتبار و ارزش بالاتری برخوردار هستند.
سخن آخر
ما با تشخیص درست روند بازارها میتوانیم با آن روند همراه شویم چرا که در تحلیل تکنیکال روند دوست ماست و ما با حرکت در جهت آن میتوانیم به کسب سود از بازارها دست یابیم. در این مقاله سعی کردیم به صورت کامل و مفید به بررسی خط روند، نحوه ترسیم آن و سایر نکات مربوط به آنرا برایتان بیان کردیم. امیدواریم با یادگیری ومطالعه در خصوص اموزش تحلیل تکنیکال، بتوانید به موفقیتهای مالی برسید.
از همه شما ،همراهان گرامی مدرسه بورس سپاسگذاریم که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید. بسیار خوشحال میشویم اگر درخواست ها و پیشنهادات و انتقادات خود را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.شما میتوانید با شرکت در دوره جامع نوابغ بورس و سرمایه گذاری هر انچه که برای تبدیل شدن به یک سرمایه گذار حرفه ای لازم دارید بدست اورید.
درباره ایلیا عباسپور
قسم به قلم و آنچه از عطر نوشتن می تراود؛ و به امید آنکه از قلمهای ما نویسندگان نور ببارد.
نوشته های بیشتر از ایلیا عباسپور2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی خوب بود
ممنون
مطالب بسیار کاربردی و کامل بود
ممنون